DEN HAAG 15 feb 2007

 Ik had vandaag dienst, waarbij ik onder andere de trein van Amsterdam naar Dordrecht moest rijden. Tijdens de stop op station Heemstede Aerdenhout werd ik gebeld door de treindienstleider dat de trein in de richting van Haarlem 2 grote honden gevaarlijk dicht langs het spoor had zien wandelen en of ik even wilde kijken, Ze zouden lopen bij Kilometer 23.5.

Nadat ik was vertrokken vanaf Heemstede naar Leiden, zag ik inderdaad bij Kilometer 22.3 twee redelijk grote honden wandelen, Ik ben vervolgens gestopt, heb het gevaarsein aangezet (om de eventuele tegentrein te waarschuwen) en de treindienstleider gebeld dat ik de honden had gevonden, en ben uitgestapt om te gaan kijken.

Het bleken 2 zeiknatte labradors te zijn, die heel enthousiast en al kwispelend op mij af kwamen toen ik hun aandacht trok. Ondanks dat ze zeiknat en vies waren zagen ze er goed verzorgd uit, alleen hadden ze geen halsbanden om.

Maar ja, wat nu, daar sta je dan met twee zeiknatte schatten van honden, midden in het niets. Laten lopen is geen optie, want de treinen razen daar met 140 km/h voorbij.

Overleg gevoerd met de conducteur en besloten ze mee te nemen als we ze konden optillen. Nou heb ik heel mijn leven honden gehad, dus ik weet wel hoe je dat moet aanpakken en na een paar minuten waren de honden in de trein. De conducteur een nat colbert en ik een natte trui, maar wat nu?

Met de treindienstleider overleg gepleegd en uiteindelijk besloten de honden in Leiden uit de trein te laten halen. Via de treindienstleider van Leiden, de procesleider perron laten komen met een stuk touw om de honden mee te kunnen nemen. Aldus gebeurde, onder het toeziend oog van de reizigers in de trein, die het allemaal wel leuk vonden, ondanks de 20 minuten vertraging.

Toen we aankwamen op Den Haag HS kregen we de terugkoppeling dat de 2 honden bij de dierenambulance in Leiden waren en ze gingen kijken of ze gechipt waren, om de eigenaar op te sporen.

Vervolgens diverse pogingen ondernomen om de bijsturing van de NS te bellen. Eindelijk kreeg ik contact en gevraagd of ze een volgende trein door een collega konden laten rijden, zodat ik mij even kon verschonen. Er werd plechtig beloofd dat ze het zouden proberen te regelen en dat ik zou worden terug gebeld. Dat moet helaas nu nog gebeuren. Gelukkig was mijn trui redelijk snel droog, maar ik voelde me niet fris.

Tijdens mijn laatste ritje naar Roosendaal/Bergen op Zoom kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en heb ik de dierenambulance gebeld en gevraagd of de eigenaar gevonden was. Dat bleek gelukkig het geval en de honden waren inmiddels door hun baasje opgehaald. Ik kreeg van de man van de dierenambulance ontzettend veel complimenten en ook het verzoek om de eigenaar van de honden even te bellen en wat bleek, de honden waren door een hek, heg en sloot gekropen/gezwommen, en zo langs het spoor terecht gekomen. Maar de eigenaar was heel blij dat ik zijn honden in veiligheid gebracht had. Al met al op de terugweg uit Bergen op Zoom een goed en voldaan gevoel.

Ruud Maijer

 

De honden heten trouwens Bluf, de zwarte en Bas, de bruine.... Bluf is net een Jaar en Bas logeerde een dagje, kort om een leuk dag je uit!